Uykusuzluk, günümüzün en yaygın problemlerinden biridir. Kişinin uykuya dalması ve derin uyku süreci yaşamaması gibi sorunlara neden olan uykusuzluk, kişide sürekli şekilde yorgunluk, ruh hali değişikliği ve verimsizlik gibi hayat kalitesini yakından etkileyen sorunlara neden olabilir.
Kişinin uyku sorunu yaşaması birçok nedenden kaynaklı olabilir. Bu nedenler bazı durumlarda stres, yorgunluk ve kaygı gibi günlük nedenlerken; bazen de çeşitli kronik sebepler olarak gösterilebilir.
Parkinson hastalığı uykusuzluğa neden olan kronik sebeplerin başında gelmektedir. Uykusuzluğa neden olan Parkinson, beyinde bulunan sinir hücrelerinin bir bölümünün, zamanla işlevini yitirmesine neden olan bir hareket bozukluğu olarak tanımlanabilir. Oluşan bu sinir hasarı, zamanla bazı motor becerilerinin kaybına neden olabilir.
Parkinson hastalarının geneli, uyku bozukluklarından sıkça söz etmektedir. Uykuya dalma zorluğu ve uyku bölünmesi gibi şikayetlerde bulunan parkinson hastaları, kötü ve yetersiz uykunun hayat kalitelerini de azalttığını söylemektedirler. Bunun yanı sıra hastalar derin bir uyku süreci yaşayamazlar. REM uykusu açısından sorun yaşayan bireyler, genel anlamda geceleri sıklıkla yaşamaktadırlar. Bu döngüyü belirli aralıklarla yaşamaktadırlar. Buna ek olarak parkinson hastalarında, huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi sorunları da baş göstermektedir.
İyi uykunun hastalığın semptomları ile başa çıkma konusunda da son derece önemli olduğu parkinsonda, uyku bozukluğu aynı zamanda da hastalık belirtilerinden biridir.
Parkinson kaynaklı uyku problemleri çoğu zaman kronik olsa da kazanacağımız bazı alışkanlıklar ile süreci daha hafif hale getirmek mümkündür. Bu konuda bazı uyku stratejileri, parkinson sürecini yönetme de kişiye aşırı fayda sağlayabilir.
Parkinson hastalarında, fiziksel semptomların dışında stres ve kaygı da yaygın olarak görülmektedir. Oluşan stres ve kaygı, kişide uyku problemi yaratmasının yanı sıra; daha stresli bir ruh haline bürünmesine neden olur ve bu kısır döngü sıkıntılı bir süreç haline gelir. Bu süreci, kısa sürede sağlıklı bir şekilde atlatmak için ağırlıklı battaniyeler doğru bir seçim olacaktır.
Ağırlıklı battaniyeler ve parkinson konusunda derin araştırmalar yürüten ünlü nörofizyolog Gaby Badre; parkinsonun neden olduğu titreme, stres vb. semptomların büyük çoğunluğunun önüne geçmek için ağırlıklı battaniyenin iyi bir çözüm olduğunu söylemiştir.
Ağırlıklı battaniyeler rahatlamaya ve sakinleşmeye ortam hazırlayan bir yardımcıdır. Rahatlamaya ve sakinleşmeye yardımcı olan ağırlıklı battaniyeler, parkinsonlu bireyin üzerinde, derin basınç olarak adlandırılan “sinir sistemini rahatlatan sıkı ama nazik sıkma”, sarılma hissi yaratarak kişinin sinir sisteminin gevşemesini ve vücudun aynı anda serotonin hormonu salgılamasını sağlar.
Süreç içerisinde uyku hormonu olan melatonine dönüşen serotonin hormonu, kişinin kısa süre içerisinde derin uykuya geçmesine yardımcı olur. Böylelikle parkinsonlu birey ağırlıklı battaniye sayesinde kısa sürede uykuya dalarak, REM uykusu deneyimini yaşamış olur. Ağırlıklı battaniyenin parkinson ve diğer hastalıklar ile ilişkisine ait detaylı bilgi edinmek için ağırlıklı battaniye nasıl fayda sağlar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.